Odluka o izboru etikete za povremene je korisnike prilično jednostavna. Za pravu odluku ipak je potrebno definirati namjenu etiketa i materijal koji će odgovarati našim potrebama. Dostupni su različiti materijali. Papir može biti premazan, nepremazan, metaliziran, strukturiran,…, a možete se odlučiti i za umjetne materijale poput pp, polietilena, poliestera… Potrebno je izabrati i kvalitetu ljepila ovisno o podlozi, kao i o načinu skladištenja proizvoda. Naljepnice za boce obično dolaze bez ljepila, pa ga stroj za ljepljenje nanosi direktno na bocu reklamne vode neposredno prije aplikacije naljepnice. Vaša tiskara ili dizajner dat će Vam najbolji savjet o optimalnom i cjenovno prihvatljivom rješenju za Vaš proizvod.

Za tisak naljepnice za boce koristi se prozirni ili bijeli PP i papir. PP je primjeren za veće narudžbe – minimalna narudžba za PP etikete je 5000 komada, jer je cijena pripreme za tisak puno veća u odnosu na cijenu za tisak na papiru. Zato je i cijena PP etiketa viša u odnosu na papirne etikete, iako s većim količinama cijena po komadu znatno pada.

Etikete biste lako mogli napraviti na bilo kakvom papiru, no ubrzo bi se raspale ili deformirale ako primjerice bocu stavite u hladnjak. Zato je važno kakav će papir Vaša tiskara upotrijebiti za tisak etiketa. Reklamna voda treba za naljepnicu papire koji su otporni na vlagu i sa kvalitetnim sjajnim premazom su recimo: chromoluks, astroluks, niklaselekt… Za tisak na papir moguće je koristiti dvije tehnike: offset i digitalni tisak. Prvi se primjenjuje za tisak većih količina ili kada se dizajn etiketa ne mijenja (klijent kontiniurano naručuje promocijsku vodu s istim etiketama). Za manje projekte do nekoliko tisuća komada, koristi se digitalni tisak. Njegova prednost je mogućnost brze reakcije, što je presudno za marketinške aktivnosti u kojima su reakcija i brzina odlučujući faktori, ali se često događa da se na važne informacije uključene u dizajn čeka do zadnjeg trenutka.

Etiketa na svakom proizvodu mora predstavljati sadržaj. Pomoću nje želimo potrošača uvjeriti da je naš proizvod najbolji. Reklamna voda treba biti atraktivna i privući potrošača, te mu uliti povjerenje u naš proizvod. Što se promocijskih napitaka tiče, naljepnica za bocu ne gura u prvi plan sadržaj boce, jer to u ovom slučaju nije pretjerano važno. U prvom planu treba biti prije svega naša poruka i naš brand. Nije potrebno da su naljepnice za boce upadljive i nadaleko primjetljiva; ona mora predstavljati naš brand, našu orijentaciju prema ljudima i prirodi. Reklamna voda gubi svoj smisao ako ne posvetimo dovoljno pažnje vizualnom efektu naljepnice.

Za bolji efekt vizualne komunikacije s potrošačima preporučljivo je surađivati s grafičkim dizajnerom.

Naljepnice za boce koje se može pohvaliti lijepim dizajnom i nosi Vašu poruku i Vaš logo, ima u sebi i sitan dio Vas. Ako se brižljivo posvetite izradi dizajna, Vaša će poruka brže pronaći put do prepoznatljivosti. Izrazite li svoju originalnost, veća je mogućnost da će klijent plastičnu bocu sačuvati, ponovno je napuniti i nositi sa sobom dio Vašeg identiteta.

Ukoliko ste vješti u dizajniranju, dizajn naljepnice lako možete napraviti i sami. Kod manje vještih često dolazi do poteškoća oko izbora profila boje, napusta (bleed), oznaka rezanja (crop marks), veličine. Evo nekoliko osnovnih savjeta za povremene korisnike dizajnerskih programa:

  • Ispravan profil boje za tisak naljepnice za boce je CMYK, u nekim slučajevima i dodatna bijela pozadina.
  • Odmicanje od ruba: važne tekstove postavite najmanje 2 mm od ruba krajnjeg formata dizajna, a na desnom rubu najmanje 7 mm zbog preklapanja naljepnice
  • Napust 2mm obavezan je na fotografijama ili zbog nijanse boja prema rubu naljepnice. U tom slučaju sliku razvučemo 2mm izvan finalne dimenzije.
  • Rezolucija: najmanje 300 dpi
  • Formati datoteka: PDF/X4:2010, PDF/X-1a:2001, JPG
  • Tekstovi: ugrađeni ili promjenjeni u vektore
  • Paleta boja: CMYK ili sivo.

 

Veličinu će tiskarski znalci lako prilagoditi sami ako je dizajn odgovarajućih proporcija. Ukoliko naljepnica nije proporcionalna, kod prilagodbe veličine može doći do vertikalne ili horizontalne deformacije tiska.

Možemo se pohvaliti ogromnim iskustvom u dizajnu i izradi naljepnice za boce; godišnje napravimo više od 250 raznih dizajna i tiskamo cca 2.000.000 naljepnica za boce. Sigurno je da ćemo lako pomoći i Vama.